Gezondheid abc

Gezondheid ABC

Cosmetica, zeep ed

In onze zepen en andere cosmetica-middelen zitten veel chemische toevoegingen en minerale oliën die maken dat je huidflora wordt aangetast. Daarnaast wordt via transdermale opname (via de huid) veel van deze stoffen in ons lijf opgenomen om elders in het lichaam voor biochemische belasting te zorgen. Je huid droogt ook extra uit door de minerale oliën, dus dat wordt weer extra smeren met… jawel, crèmes met minerale oliën. Zo wordt een smeer-maar-raak-estafette in gang gezet wat een leuke sponsoring van de huidverzorgingsindustrie is.
Beter is om gewoon ‘schone’ en natuurlijke producten te gebruiken. O.a. verkrijgbaar bij de Tuinen, speciale marktkraampjes, webwinkels, reformwinkels en soms ook gewoon in de supermarkt.

Zwarte zeep 

Olijfzeep of Aleppo-zeep

Tarwekiemolie voor op het gehele lijf, kokosolie voor gezicht & lichaam. Graag biologisch van oorsprong en koudgeperst.

Vetten, gezonde

Voor tal van lichamelijke functies is het van belang om gezonde vetten te nuttigen, met name de omega 3 en 9 zijn belangrijke ‘jongens’ bij het goed organiseren en eigenlijk afronden van ontstekingsprocessen. Hormonen zijn opgebouwd uit vetzuren en de celwanden van elke lichaamscel ook om maar wat te noemen, dus gezonde vetten zijn wel degelijk belangrijk om in ons dieet te hebben.
Aangezien er op de voedingsmarkt nogal met de kwaliteit van de oliën en vetten gesjoemeld wordt, hieronder enkele bedrijven die eerlijke producten leveren. Transparant in de herkomst van de planten en de productie van het eindproduct, daar houd ik dus van.

Lijnzaadolie (vlas) als plantaardige bron van omega-3 vetzuren.
Gebotteld in Eernewoude bij de Lijnzaadfabriek

Kokosolie: Bron van middellange vetzuurketens, geproduceerd door De Witte Parel in Sri Lanka.

Olijfolie: Omega-9 vetzuur bommetje. Verkrijgbaar via de webwinkel van Juglen Zwaan.
Juglens website is overigens erg sneupenswaardig, daar staat een bom aan eerlijke informatie over voedsel.